Haqiqa’s Reis

Een tijdje geleden werd ik uitgenodigd om mee te doen aan een artist in residence-project in het AZC in Burgum in Friesland.
Daar ontmoette ik allerlei kinderen met hele heftige verhalen. Burgum is een uitzettingscentrum. Mensen wachten er op hun laatste kans. Als het inBurgum niet lukt, worden ze terug gestuurd naar het land van herkomst. Vaak is dat een land waar het niet veilig is.

Een van de kinderen die ik ontmoette in Burgum was Haqiqa, een 11-jarig meisje uit Afghanistan. Een ontzettend stoer, slim en dapper meisje met prachtige ambities en dromen. Ze raakte me ontzettend. Ik heb vaak wakker gelegen, denkend aan haar lot. Ik ben geen advocaat of een politica die direct invloed kan uitoefenen op haar zaak. Maar ik kan wel haar verhaal vertellen. Daarom heb ik Haqiqa’

s Reis gemaakt. Een schaduwvoorstelling over thuiskomen.
Als je vanavond gaat slapen, denk dan even aan Haqiqa en haar familie en stuur wat positieve vibes. Wie weet, als we dat allemaal doen, kan zij straks Nederland, net als wij die toevallig het geluk hadden hier te worden geboren, haar definitieve thuis noemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verhaal van Haqiqa’s Reis:

Haqiqa moet weg. De gemene leider van haar stad, De Heerser, heeft haar eruit gezet. Nu moet ze in haar eentje zien te overleven in het vreemde Tussenwoud. Het wemelt er van de vreemde wezens en niets is wat het lijkt. Waar moet ze nu heen? Komt ze ooit nog thuis?
Onderweg ontdekt Haqiqa ontdekt een groot geheim, en blijkt zij de enige die haar stad kan redden.
Met liedjes van diverse pluimage en een schaduwanimatie die live wordt gemaakt met ragfijn papiersnijwerk komt Haqiqa’s Reis tot leven.